Tečaj Engleskog

Broj 69, travanj 2011.

Mysteries of the deep sea Go to article

Why sleep is good Go to article

Quinoa and black bean chili Go to article

Tajne morskih dubina Idi na članak

Zašto je spavanje dobro Idi na članak

Čili od quinoe i crnog graha Idi na članak

Science

 

Znanost


Mysteries of the deep sea

 Go to article
 

Tajne morskih dubina

 Idi na članak

The best microscope

 Go to article
 

Najbolji mikroskop

 Idi na članak

Health

 

Zdravlje


Why sleep is good

 Go to article
 

Zašto je spavanje dobro

 Idi na članak

Society

 

Društvo


Don't worry about your privacy so much

 Go to article
 

Nemojte se toliko zabrinjavati zbog privatnosti

 Idi na članak

Ecology

 

Ekologija


Use funds to conserve fittest corals, say ecologists

 Go to article
 

Koristite sredstva za očuvanje najzdravijih koralja, kažu ekolozi

 Idi na članak

Technology

 

Tehnologija


How a small studio managed to create a 3D movie

 Go to article
 

Kako je mali studio uspio napraviti 3D film

 Idi na članak

Automotive

 

Automobilizam


Is nitrogen better than air in car tires?

 Go to article
 

Je li dušik bolji od zraka u automobilskim gumama?

 Idi na članak

Cuisine

 

Kulinarstvo


Quinoa and black bean chili

 Go to article
 

Čili od quinoe i crnog graha

 Idi na članak

Science

top
 

Znanost

vrh

Mysteries of the deep sea

You might think there is little left to discover on Earth in the 21st century, yet the deep sea remains almost entirely unknown. Oceans cover 70% of Earth's surface, with an average depth of 4 kilometres. That makes the deep sea the largest of all habitats - but it is also one of the least hospitable. It is extremely cold, utterly dark, often low in oxygen and smothered by a pressure 1000 times greater than at the surface - so immense it alters biochemistry. Despite these obstacles to life - and the fact that even in the best-known regions, we have sampled less than 1% of the seafloor - we are now beginning to realise the deep is home to a spectacular diversity of organisms. The bizarre inhabitants of the deep include deep water sharks, many bioluminescent fish, ancient coelacanths, blood-red squid, an octopus with glow-in-the-dark suckers, bell-shaped metre-wide jellyfish and snails with armour-plated feet.


Perhaps the most dramatic creature is the 13-metre-long giant squid, recently captured live on film for the first time, and the even more fearsome 15-metre-long colossal squid, never seen alive. Life is also found in the form of bacteria, worms and crustaceans, which teem in the abyssal plains that cover vast stretches of the deep. They feed off organic "snow" that falls from above... Show more...

 

Tajne morskih dubina

Mogli biste pomisliti kako je malo toga ostalo za otkriti na Zemlji u 21. stoljeću, ali još nam uvijek duboko more ostaje gotovo posve nepoznato. Oceani pokrivaju 70% površine Zemlje, s prosječnom dubinom od 4 kilometra. To čini duboko more najvećim od svih staništa - ali je ono također i jedno od najmanje gostoljubivih. Ono je izuzetno hladno, sasvim mračno, često s niskim razinama kisika i pritisnuto tlakom 1000 puta većim nego na površini - toliko golemim da mijenja biokemiju. Unatoč tim preprekama za život - a činjenica je da smo čak i u najpoznatijim regijama uzorkovali manje od 1% morskog dna - sada počinjemo shvaćati da su dubine dom spektakularnoj raznolikosti organizama. Bizarni stanovnici dubina uključuju dubokomorske morske pse, mnoge bioluminiscentne ribe, drevne prahistorijske ribe, vampirske lignje, hobotnice čije sisaljke svijetle u mraku, zvonolike metar široke meduze te puževe s oklopom na stopalu.

Možda je najdramatičnije stvorenje 13 metara duga divovska lignja, nedavno snimljena po prvi put, a još je više zastrašujuća 15 metara duga kolosalna lignja, nikad viđena živa. Život se također može pronaći u obliku bakterija, crva i rakova, kojih ima u velikom broju na dubinskim ravnicama koje pokrivaju nepregledne dubine. Oni se hrane organskim "snijegom", koja pada odozgo... Prikaži više...

The best microscope

A team of scientists have created a microscope which shatters the record for the smallest object the eye can see, breaking the theoretical limit of optical microscopes. Previously, by using standard optical microscope, they could only see items around one micrometer (0.001 millimetres) clearly. But now, by combining an optical microscope with a transparent microsphere, dubbed the "microsphere nanoscope," the researchers can see 20 times smaller under normal lights. This is beyond the theoretical limit of optical microscopy.

This means the scientists could potentially examine the inside of human cells, and examine live viruses for the first time to potentially see what causes them. The existing microscopes which have the capacity to examine tiny items can only see the surface of a cell rather than examining its structure and there is no tool to see a live virus visually.

The scientists now believe they can use the microscope to detect far smaller objects in the future. The new method has no theoretical limit in the size of feature that can be seen. The new nano-imaging system is based on capturing optical, near-field virtual images, which are free from optical diffraction and amplifying them using a microsphere, a tiny spherical particle... Show more...

 

Najbolji mikroskop

Tim znanstvenika stvorio je mikroskop koji je probio rekord u tome koliko maleni objekt oko može vidjeti, probijajući teoretsku granicu optičkih mikroskopa. Prije toga, korištenjem standardnog optičkog mikroskopa, mogli su jasno vidjeti objekte samo do jednog mikrometra (0,001 milimetara). Ali sada, kombinacijom optičkog mikroskopa i transparentne mikrosfere, pod nazivom "mikrosferni nanoskop", istraživači mogu vidjeti i 20 puta manje objekte pod normalnim svjetlom. To je izvan teoretske granice optičke mikroskopije.

Ovo znači da bi znanstvenici potencijalno mogli istražiti unutrašnjost ljudskih stanica, te istražiti žive viruse po prvi put kako bi potencijalno vidjeli što ih uzrokuje. Postojeći mikroskopi koji imaju mogućnost pregledati malene objekte mogu vidjeti samo površinu stanice, a ne i samu strukturu, te ne postoji alat kojim bi se živi virus pogledao uživo.

Znanstvenici sada vjeruju da mogu koristiti mikroskop kako bi u budućnosti otkrili daleko manje objekte. Nova metoda nema teoretsko ograničenje u veličini značajki koje može vidjeti. Novi sustav nano-slikovne dijagnostike temelji se na snimanju optičkih virtualnih slika u blizini vidnog polja, a koje nemaju optičku difrakciju, te ih pojačava koristeći mikrosferu, malenu sfernu česticu... Prikaži više...

Health

top
 

Zdravlje

vrh

Why sleep is good

The benefits of sleep seem obvious. And yet scientists have long debated precisely how it improves brain performance at the cellular level. One camp argues that sleep reduces the unimportant connections between neurons, preventing brain overload. Another camp maintains that sleep consolidates memories from the previous day.

A group of researchers recently tried to settle this debate. Like humans, aquarium fish called zebrafish are active during the day and sleep at night. Unlike humans, zebrafish larvae are transparent, which allowed researchers to watch their brains as they slept. The researchers, led by Lior Appelbaum and Philippe Mourrain of Stanford University, tagged the larvae neurons with a dye so that active neuron connections, or synapses, appeared green, whereas inactive ones appeared black. Decreased synaptic activity would show that sleep pruned unnecessary memory connections, whereas memory consolidation would have a different pattern.

After following the fluctuations of these synapses over the course of a day, the team found that the zebrafish did indeed have lower overall synapse activity during sleep... Show more...

 

Zašto je spavanje dobro

Prednosti spavanja čine se očiglednima. Pa ipak, znanstvenici već dugo raspravljaju na koji to točno način san poboljšava performanse mozga na staničnoj razini. Jedan tabor tvrdi kako spavanje smanjuje nevažne veze između neurona, što sprečava preopterećenje mozga. Drugi tabor tvrdi kako spavanje konsolidira sjećanja iz prethodnog dana.

Skupina istraživača nedavno je pokušala riješiti ove rasprave. Poput ljudi, akvarijske ribe po imenu zebrice aktivne su tijekom dana i spavaju noću. Za razliku od ljudi, zebrice su prozirne, što je omogućilo istraživačima da im promatraju mozak dok su spavale. Istraživači, na čelu s Liorom Appelbaumom i Philippeom Mourrainom sa Sveučilišta u Stanfordu označili su neurone ličinki bojom, tako da su se aktivne veze neurona, odnosno sinapse, vidjele kao zelene, a neaktivne kao crne. Smanjena sinaptička aktivnost bi pokazala kako spavanje uklanja nepotrebne veze u sjećanju, dok bi konsolidacija sjećanja imala drugačiji uzorak.

Nakon praćenja promjena u tim sinapsama tijekom dana, tim je otkrio kako su zebrice doista imale ukupno manju aktivnost sinapsi tijekom spavanja... Prikaži više...

Society

top
 

Društvo

vrh

Don't worry about your privacy so much

Credit cards leave a trail. Phones give phone company employees a record of who you've been calling. It's nice to have a house to live in—but buying one leaves a permanent record of your whereabouts. Foursquare, Gowalla and Facebook Places even publicize your current location, so that your friends can track your movements and join you.

If you were among those who thought that Google overstepped privacy lines, you must be freaked about these developments. For all we know, Google is collecting data about what we watch (Google TV), where we go (Google Maps), whom we call (Android phones), what we say (Google Buzz), and what we do online (Google Chrome browser).

But at least some aspects of your privacy have been gone for years. The fear you feel may be real, but the chances of someone actually looking up the boring details of your life are reassuringly small. As with fear of flying, shark attacks or lightning, your gut may not be getting realistic data from your brain.


Does anyone really care what groceries you buy? Does it matter if they do? And in the online world, much of it is simply fear of the unknown, of what's new... Show more...

 

Nemojte se toliko zabrinjavati zbog privatnosti

Kreditne kartice ostavljaju trag. Telefoni daju zaposlenicima telefonskih kompanija podatke o tome koga ste zvali. Lijepo je imati kuću u kojoj živite - ali njeno posjedovanje ostavlja trajni zapis o vašem prebivalištu. Foursquare, Gowalla i Facebook Places čak objavljuju i vašu trenutnu lokaciju, tako da prijatelji mogu pratiti svaki vaš pokret i pridružiti vam se.

Ako ste bili među onima koji su mislili kako je Google prekoračio granicu privatnosti, ova zbivanja vas vjerojatno plaše. Prema onome što znamo, Google prikuplja podatke o onome što gledamo (Google TV), gdje se krećemo (Google Maps), koga zovemo (Android telefoni), što govorimo (Google Buzz), te što radimo na internetu (preglednik Google Chrome).

No barem neki od tih aspekata privatnosti ne postoje već godinama. Strah kojeg osjećate je možda stvaran, ali izgledi da netko zapravo traži dosadne detalje iz vašeg života su umirujuće maleni. Kao i u slučaju straha od letenja, napada morskog psa ili udara munje, instinkt vam možda i ne dobiva realne podatke iz mozga.

Je li bilo koga zaista briga koje namirnice kupujete? Ako i da, je li to uopće bitno? A u internetskom svijetu, mnogo je toga jednostavno strah od nepoznatog, onoga što je novo... Prikaži više...

Ecology

top
 

Ekologija

vrh

Use funds to conserve fittest corals, say ecologists

As climate changes intensify, some species are showing themselves ill-equipped to survive them. Coral ecologists are now arguing that such species should drop down the list of conservation priorities. Conservation cash has generally been funnelled towards biodiversity "hotspots" of abundant and diverse species, says Tim McClanahan, a zoologist based in Mombasa, Kenya. With limited funds available, he thinks it is time to reassess these priorities.


The species in marine biodiversity hotspots are often ill adapted to handling stress, such as rising ocean temperatures and acidification, he says, which could make investment in them wasteful in the long term. In 1998, an extreme warming event caused 45 per cent of corals in the western Indian Ocean to undergo bleaching.

McClanahan and colleagues studied their recovery. They found that the corals in some areas recovered better than others, suggesting that they are intrinsically better at coping with environmental stress... Show more...

 

Koristite sredstva za očuvanje najzdravijih koralja, kažu ekolozi

Dok se klimatske promjene intenziviraju, neke vrste pokazuju kako ih nisu u stanju preživjeti. Ekolozi za koralje sada tvrde kako bi takve vrste trebale biti niže na listi prioriteta za očuvanje. Novac za očuvanje općenito je do sada bio usmjeravan prema "vrućim točkama" bioraznolikosti brojnih i raznolikih vrsta, kaže Tim McClanahan, zoolog sa sjedištem u Mombasi, Kenija. Uz ograničena sredstva na raspolaganju, on smatra kako je vrijeme da se preispitaju ti prioriteti.

Vrste koje se nalaze na vrućim točkama morske bioraznolikosti često su nedovoljno prilagođene podnošenju stresa, kao što je porast temperature oceana ili porast kiselosti, kaže on, što bi moglo učiniti dugoročno ulaganje u njih rasipanjem novca. Ekstremni događaj zatopljenja je 1998. godine izazvao izbjeljivanje 45 posto koralja u zapadnom Indijskom oceanu.

McClanahan i njegovi kolege proučavali su njihov oporavak. Otkrili su da se koralji u nekim područjima oporavljaju bolje od drugih, što sugerira da su u suštini bolji u suočavanju sa stresom iz okoliša... Prikaži više...

Technology

top
 

Tehnologija

vrh

How a small studio managed to create a 3D movie

Usually, only the largest Hollywood studios can afford to work on 3D movies. It is too expensive to build the air-conditioned server farms. Illumination Entertainment, the company behind "Despicable Me", decided to try something new. Instead of using air-conditioned server farms to render images, the company asked IBM to build a customized server farm using the "iDataPlex" system, a system that cuts down on energy use by 40% compared to traditional server farms.

The iDataPlex has two key advantages: a flexible configuration that doubles the amount of systems that can run in a single IBM rack and the ability to run without air-conditioning. The system has been on the market for over a year, but Illumination Entertainment is the first studio to use it for animated film. This doesn't mean that any studio with a dream can now produce a high-end 3D animated film. Illumination Entertainment used a large team of artists, producers, and support staff (330 people in total) to produce 142 terabytes of data, and the rendering farm processed up to 500,000 frames per week... Show more...

 

Kako je mali studio uspio napraviti 3D film

Obično si samo najveći holivudski studiji mogu priuštiti rad na 3D filmovima. Previše je skupo složiti klimatiziranu farmu poslužitelja (servera). Illumination Entertainment, tvrtka koja stoji iza filma "Kako je Gru ukrao mjesec", pokušala je isprobati nešto novo. Umjesto korištenja klimatizirane farme poslužitelja za računalno generiranje slika, tvrtka je zamolila IBM da im izradi prilagođenu farmu poslužitelja uporabom sustava "iDataPlex", sustava koji smanjuje potrošnju energije za 40% u usporedbi s tradicionalnim farmama poslužitelja.

Sustav iDataPlex ima dvije ključne prednosti: fleksibilnu konfiguraciju koja udvostručuje broj sustava koji mogu raditi u jednom IBM serverskom ormaru i mogućnost rada bez klimatizacijskog uređaja. Sustav postoji na tržištu već više od godinu dana, ali je Illumination Entertainment prvi studio koji ga je upotrijebio za izradu animiranog filma. To ne znači da svaki studio koji ima san sada može proizvesti vrhunski 3D animirani film. Illumination Entertainment je imao velik tim umjetnika, producenata i pomoćnog osoblja (ukupno 330 ljudi) kako bi proizveo 142 terabajta podataka, a farma poslužitelja obrađivala je i do 500.000 slika tjedno... Prikaži više...

Automotive

top
 

Automobilizam

vrh

Is nitrogen better than air in car tires?

Air is 78 percent nitrogen, just under 21 percent oxygen, and the rest is water vapour, CO2 and small concentrations of noble gases such as neon and argon. We can ignore the other gases. There are several compelling reasons to use pure nitrogen in tires.

Nitrogen is less likely to exit through tire rubber, which means that your tire pressures will remain more stable over the long term. Racers figured out pretty quickly that tires filled with nitrogen rather than air also exhibit less pressure change with temperature swings. That means more consistent inflation pressures during a race as the tires heat up. Passenger cars can also benefit from the more stable pressures.

Humidity is a bad thing to have inside a tire. Water, present as a vapour or even as a liquid in a tire, causes more of a pressure change with temperature swings than dry air does. It also promotes corrosion. If you ever need to top off a tire when you're out on the road, always briefly depress the tire chuck's valve with your thumbnail and vent some air. If your thumb gets wet, there's water in the line... Show more...

 

Je li dušik bolji od zraka u automobilskim gumama?

Zrak se sastoji od 78 posto dušika, tek nešto manje od 21 posto kisika, a ostalo su vodena para, CO2 i male koncentracije plemenitih plinova kao što su neon i argon. Možemo ignorirati druge plinove. Postoji nekoliko uvjerljivih razloga u prilog korištenju čistog dušika u gumama.

Manje je vjerojatno da će dušik izaći kroz gumu, što znači da će pritisci u vašim gumama dugoročno ostati stabilniji. Trkači su prilično brzo shvatili da gume koje su napunjene dušikom umjesto zrakom pokazuju i manje promjene tlaka s promjenama temperature. To znači da su stabilniji inflatorni pritisci tijekom utrke dok se gume zagrijavaju. Putnički automobili također mogu imati koristi od stabilnijih pritisaka.

Unutar gume nije dobro imati vlagu. Voda, koja je u gumama prisutna u obliku pare ili čak tekućine, uzrokuje veću promjenu tlaka s promjenama temperature od suhog zraka. Također pospješuje koroziju. Ako vam se ikada pojavi potreba da potpuno napunite gume kada ste na putu, uvijek nakratko pritisnite ventil na gumi pomoću nokta na palcu i ispustite malo zraka. Ako vam se palac smoči... Prikaži više...

Cuisine

top
 

Kulinarstvo

vrh

Quinoa and black bean chili

Vegetarian chili. Sprinkle cheese on top to serve. Serves four.

Ingredients

- 1 cup uncooked quinoa, rinsed
- 2 cups water
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1 onion, chopped
- 4 cloves garlic, chopped
- 1 tablespoon chili powder
- 1 tablespoon cumin
- 1 can crushed tomatoes
- 2 cans black beans, rinsed and drained
- 1 green bell pepper, chopped
- 1 red bell pepper, chopped
- 1 zucchini, chopped
- 1 "jalapeno" pepper, seeded and minced
- 1 tablespoon minced "chipotle" peppers in "adobo" sauce
- 1 teaspoon dried oregano
- salt and ground black pepper to taste
- 1 cup frozen corn
- 1/4 cup chopped fresh cilantro


Method

Bring the quinoa and water to a boil in a saucepan over high heat. Reduce heat to medium-low, cover, and simmer until the quinoa is tender, and the water has been absorbed, about 15 to 20 minutes. Then set aside.

Meanwhile, heat the vegetable oil in a large pot over medium heat. Stir in the onion, and cook until the onion softens and turns translucent, about 5 minutes. Add the garlic, chili powder, and cumin. Cook and stir 1 minute to release the flavours. Stir in the tomatoes, black beans, green bell pepper, red bell pepper, zucchini, "jalapeno" pepper, "chipotle" pepper, and oregano... Show more...

 

Čili od quinoe i crnog graha

Vegetarijanski čili. Pospite sirom prije posluživanja. Za četiri osobe.

Sastojci

- 1 šalica nekuhane quinoe, oprane
- 2 šalice vode
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 4 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica čilija u prahu
- 1 žlica kumina
- 1 konzerva zgnječenih rajčica
- 2 limenke crnog graha, oprane i ocijeđene
- 1 zelena paprika, nasjeckana
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 1 tikvica, nasjeckana
- 1 paprika "jalapeno", s odstranjenim sjemenkama i mljevena
- 1 žlica mljevenih paprika "chipotle" u umaku "adobo"
- 1 žličica sušenog origana
- sol i mljeveni crni papar prema ukusu
- 1 šalica smrznutog kukuruza
- 1/4 šalice svježe nasjeckanog korijandera


Način pripreme

Dovedite quinou i vodu do ključanja u loncu za pirjanje na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje jaku do slabu, poklopite i ostavite da krčka sve dok quinoa ne omekša i upije vodu, oko 15 do 20 minuta. Zatim ostavite po strani.

U međuvremenu, zagrijte biljno ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, čili u prahu i kumin. Kuhajte i miješajte 1 minutu da se oslobode okusi. Umiješajte rajčice, crni grah, zelenu papriku, crvenu papriku, tikvice, papriku "jalapeno", papriku "chipotle" i origano... Prikaži više...



Kako koristiti ovaj tečaj?

QuickLearn Bilingual Text™ - provjerena metodologija koja omogućava brzo učenje engleskog jezika.

Učenje novih engleskih riječi, sintakse i gramatike znatno je olakšano i ubrzano čitanjem dvojezičnih vijesti, zato što prilikom učenja ne trebate koristiti rječnik i gramatiku. Brzina usvajanja znanja pospješena je time što čitate vijesti koje vas zanimaju i koje biste inače čitali na hrvatskom jeziku.

Ukratko, korištenjem QuickLearn Bilingual Text™ metodologije:

Koraci u postupku učenja

Osobe s osnovnim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte cijeli odlomak na hrvatskom jeziku na desnoj strani.
KORAK 2: Isti odlomak pročitajte na engleskom na lijevoj strani.
KORAK 3: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba ponovno pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Osobe s naprednim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte engleski tekst na lijevoj strani.
KORAK 2: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Izgovor

Ako želite učiti engleski izgovor onda Vam je potreban naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Za narudžbenicu kliknite ovdje.

Gramatika

Ako želite bolje naučiti i englesku gramatiku, ovdje možete besplatno preuzeti naš Uvod u englesku gramatiku.

Ovo je besplatno internetsko izdanje. Ako želite vidjeti potpun sadržaj u PDF formatu, potrebno je ispuniti našu sigurnu internetsku narudžbenicu i na njoj odabrati pretplatu na izdanje u PDF formatu (10 kn + PDV), mjesečnu pretplatu na 4 PDF izdanja (30 kn + PDV - popust 25%), ili godišnju pretplatu (300 kn + PDV - popust 38%).

Na ovoj narudžbenici također možete naručiti i naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Narudžbu možete platiti kreditnim karticama (American Express, Visa, MasterCard i Diners), ili po ponudi. Naručiti možete i na telefon: 01/2313-015.

Ako želite preporučiti besplatni tečaj engleskog jezika prijatelju, kliknite ovdje
Ako više ne želite primati besplatni tečaj engleskog jezika, kliknite ovdje

Za više informacija o tečaju engleskog jezika kliknite ovdje
Veliki rječnik Rječnik s izgovorom Rječnik WordTran PocketDict PalmDict TelDict NeuroGrammar HumanTran

SimulTran KnowledgeSearch MobileTran TravelTran LetterTran InterTran SearchTran PocketTran PalmTran NeuroTran
Informacije: 01/2313-015
Pošaljite nam e-mail

My status
© 2011 Translation Experts Hrvatska d.o.o. za poduku stranih jezika