Tečaj Engleskog
Kliknite ovdje za sva dosadašnja izdanja Tečaja engleskog jezika

Posebno izdanje - broj 135, srpanj 2012.

Contamination of fruits and vegetables Go to article

The "Dirty Dozen" list Go to article

About sodium bicarbonate Go to article

Kontaminacija voća i povrća Idi na članak

Popis "dvanaest prljavih" Idi na članak

O natrijevom bikarbonatu Idi na članak

Health

 

Zdravlje


Remove pesticides by using baking soda

 Go to article
 

Uklonite pesticide sodom bikarbonom

 Idi na članak

Contamination of fruits and vegetables

 Go to article
 

Kontaminacija voća i povrća

 Idi na članak

Not everyone is against pesticide use

 Go to article
 

Nisu svi protiv upotrebe pesticida

 Idi na članak

The "Dirty Dozen" list

 Go to article
 

Popis "dvanaest prljavih"

 Idi na članak

Quick and easy removal of pesticides from fruits and vegetables

 Go to article
 

Brzo i jednostavno uklanjanje pesticida iz voća i povrća

 Idi na članak

About sodium bicarbonate

 Go to article
 

O natrijevom bikarbonatu

 Idi na članak

Medical uses

 Go to article
 

Korištenje u medicinske svrhe

 Idi na članak

Miscellaneous uses

 Go to article
 

Korištenje u ostale svrhe

 Idi na članak

Health

top
 

Zdravlje

vrh

Remove pesticides by using baking soda

As health-minded consumers work to avoid processed meals and turn their focus to whole foods, we may find ourselves picking up fruits and veggies more often. The average American currently eats about 100 pounds of fresh produce per year, but that number could be a lot higher. While the US Department of Agriculture recommends adults eat two to three daily servings of fruits and veggies, only one-third of us meet that recommendation. Clearly, nothing should deter efforts to consume more fresh produce, the healthfulness of which is undeniable. But, as the latest annual report reveals, there are some other considerations that health-conscious consumers must face from the supermarket aisle.


For the eighth year in a row, the non-profit research organization "Environmental Working Group" has released their list of the twelve most pesticide-laden fruits and vegetables on the market as part of their "2012 Shoppers Guide". Overall, they found that 68 percent of the food samples tested had detectable pesticide residues - even after they had been washed or peeled... Show more... Search for more...

 

Uklonite pesticide sodom bikarbonom

S obzirom da se zdravstveno osviješteni potrošači trude izbjeći obrađena jela i skreću pozornost na cijele namirnice, možda ćemo češće posezati za voćem i povrćem. Prosječni Amerikanac trenutačno jede oko 45 kg svježeg voća i povrća godišnje, ali taj broj mogao bi biti puno veći. Dok Ministarstvo poljoprivrede SAD-a odraslima preporučuje dva do tri obroka voća i povrća dnevno, samo nas jedna trećina ispunjava tu preporuku. Očito, ništa ne bi trebalo obeshrabriti ljude u naporu da konzumiraju više svježeg voća i povrća, čiji se povoljan učinak na zdravlje ne može poreći. Međutim, kako otkriva posljednje godišnje izvješće, postoje neki drugi čimbenici s kojima se zdravstveno osviješteni potrošači moraju suočiti između polica u supermarketu.

Osmu godinu zaredom neprofitna istraživačka organizacija "Environmental Working Group" objavila je svoj popis dvanaest vrsta voća i povrća na tržištu koje u sebi ima najviše pesticida, a to je objavila u sklopu svojeg "Vodiča za kupce za 2012. godinu". Općenito, utvrdili su da su u 68 posto testiranih uzoraka namirnica postojali zamjetni ostaci pesticida - čak i nakon pranja ili guljenja... Show more... Potraži više...

Contamination of fruits and vegetables

It's important to note that all of the testing is conducted on fruits and vegetables that have been washed and/or peeled - the typical precautions taken by American consumers. The researchers factor in how many of the samples test positively for detectable pesticides, how many have more than two discrete pesticides, the concentration (measured by parts per million) of the pesticides found and the highest number of pesticides found in any single sample. The researchers also looked at the total pesticide load of the fruit or vegetable crop as a whole. And while the list is comprehensive, the ranking doesn't capture all information: For example, though apples were ranked as the most contaminated overall, imported nectarines had the unique distinction of having a full 100 percent rate of positive pesticide test results, above any other product. Bell peppers and grapes were both commonly contaminated with 15 different pesticides in a single sample - the highest overall diversity of contamination. Still, even the researchers who conducted the pesticide exposure studies don't recommend giving up the "Dirty Dozen" list outright... Show more... Search for more...

 

Kontaminacija voća i povrća

Važno je napomenuti da se sva ispitivanja provode na voću i povrću koje je oprano i/ili oguljeno - to su tipične mjere opreza koje poduzimaju američki potrošači. Istraživači određuju broj uzoraka u kojima je utvrđena prisutnost pesticida, broj uzoraka s više od dva zasebna pesticida, utvrđenu koncentraciju (mjereno u dijelovima po milijunu) pesticida i najviši broj pesticida pronađenih u bilo kojem jedinstvenom uzorku. Istraživači su također razmatrali ukupnu količinu pesticida u voću ili povrtlarskoj kulturi u cjelini. Iako je popis sveobuhvatan, rangiranje ne obuhvaća sve podatke: Primjerice, iako su jabuke rangirane kao općenito najviše kontaminirane, uvezene nektarine imale su jedinstvenu karakteristiku od 100 posto utvrđenih pesticida, više od bilo kojeg drugog proizvoda. Paprike babure i grožđe često su bili kontaminirani s 15 različitih pesticida u jedinstvenom uzorku - najviša ukupna raznolikost kontaminacije. Pa ipak, čak i istraživači koji su proveli istraživanja izloženosti pesticidima ne preporučaju da se odmah objavi popis "dvanaest prljavih"... Prikaži više... Potraži više...

Not everyone is against pesticide use

The Alliance For Food And Farming claims on their website, "60% of consumers express a high concern about pesticide residues, much of which is based on misleading information". The group describes itself as a "nonprofit group representing farmers of fruits and vegetables", although critics dub it "a chemical agribusiness front group". Research published in "Environmental Health Perspectives" in April found that a pregnant woman's exposure to common pesticides could pose risks to her fetus similar to those associated with smoking tobacco. Researcher Bruce Lanphear suggested that households go organic or choose produce with lower concentrations of pesticides.

The good news for consumers who avoid pesticides is that EWG found that of the "Clean Fifteen" fruits and vegetables, the individual samples contained five or less different chemicals... Show more... Search for more...

 

Nisu svi protiv upotrebe pesticida

Udruženje za hranu i poljodjelstvo na svojoj internetskoj stranici tvrdi da "60 posto potrošača izražava veliku zabrinutost zbog ostataka pesticida, od čega se velik dio temelji na obmanjujućim podacima". Skupina sebe opisuje kao "neprofitnu skupinu koja predstavlja uzgajivače voća i povrća", iako su je kritičari proglasili "skupinom na čelu kemijske poljoprivrede". U istraživanju objavljenom u časopisu "Environmental Health Perspectives" u travnju otkriveno je da izloženost trudnice uobičajenim pesticidima može predstavljati rizike za fetus slične onima povezanima s pušenjem duhana. Istraživač Bruce Lanphear ukazao je da bi kućanstva trebala prijeći na organske proizvode ili odabrati proizvode s nižom koncentracijom pesticida.

Dobra vijest za potrošače koji izbjegavaju pesticide je to što je EWG utvrdio da su pojedinačni uzorci s popisa voća i povrća "petnaest čistih" sadržavali pet ili manje različitih kemijskih spojeva... Prikaži više... Potraži više...

The "Dirty Dozen" list

This year we have expanded the "Dirty Dozen" with a "Plus" category to highlight two crops - green beans and leafy greens, meaning, kale and collard greens - that did not meet traditional "Dirty Dozen" criteria but were commonly contaminated with highly toxic organophosphate insecticides. These insecticides are toxic to the nervous system and have been largely removed from agriculture over the past decade. But they are not banned and still show up on some food crops... Show more... Search for more...

 

Popis "dvanaest prljavih"

Ove godine proširili smo "dvanaest prljavih" kategorijom "plus" da bismo istaknuti dva usjeva - mahune i zeleno lisnato povrće, znači, lisnati kelj i raštiku - koji nisu ispunjavali tradicionalne kriterije za "dvanaest prljavih", ali koji su često bili kontaminirani vrlo toksičnim organofosfatnim insekticidom. Ti su insekticidi otrovni za živčani sustav i mnogo njih je uklonjeno iz poljoprivrede tijekom prošlog desetljeća. Ali oni nisu zabranjeni i još se uvijek pojavljuju kod nekih usjeva... Prikaži više... Potraži više...

Quick and easy removal of pesticides from fruits and vegetables

METHOD 1: using dish detergent

Some people wash produce with dish detergent. Although this removes much of the pesticide, that which is left - plus any soap residue - could still be detrimental to your system and, in fact, has been known to cause gastrointestinal upset. Be cautious when using anything on any food product that is not meant to be consumed.


METHOD 2: using baking soda (sodium bicarbonate)


Baking soda (sodium bicarbonate, not the same as "baking powder") when placed and stirred in water produces highly alkaline water. The super-high 11.5 pH water (sodium hydroxide) emulsifies oil, fat and grease on contact and was also recently approved in the USA for use to de-contaminate produce.

PROCEDURE

STEP 1: Sprinkle one (1) teaspoon of baking soda (not baking powder) into one (1) liter of cold water... Show more... Search for more...

 

Brzo i jednostavno uklanjanje pesticida iz voća i povrća

PRVA METODA: pomoću deterdženta za pranje posuđa

Neki ljudi peru voće i povrće deterdžentom za pranje posuđa. Iako se tako uklanja veći dio pesticida, dio koji preostane - zajedno s ostatkom sapunice - ipak bi mogao naštetiti vašem sustavu, a zapravo je i poznato da uzrokuje gastrointestinalne poremećaje. Budite oprezni kada koristite bilo koji dio prehrambenog proizvoda koji nije namijenjen konzumaciji.

DRUGA METODA: pomoću sode bikarbone (natrijevog bikarbonata)

Kada se soda bikarbona (natrijev bikarbonat, nije isto što i "prašak za pecivo") pomiješa s vodom, stvara se vrlo alkalizirana voda. Voda s jako visokom pH vrijednošću od 11,5 (natrijev hidroksid) pretvara ulje i masti u emulziju u dodiru s njima i također je nedavno odobrena u SAD-u u svrhu dekontaminacije proizvoda.

POSTUPAK

PRVI KORAK: stavite jednu (1) žličicu sode bikarbone (ne praška za pecivo) u jednu (1) litru hladne vode... Prikaži više... Potraži više...

About sodium bicarbonate

Sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate is the chemical compound with the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder. It has a slightly salty, alkaline taste resembling that of washing soda (sodium carbonate). The natural mineral form is nahcolite. It is a component of the mineral natron and is found dissolved in many mineral springs. The ancient Egyptians used natural deposits of natron, a mixture consisting mostly of sodium carbonate decahydrate, and sodium bicarbonate. The natron was used as a cleansing agent like soap.

In 1791, a French chemist, Nicolas Leblanc, produced sodium carbonate, also known as soda ash... Show more... Search for more...

 

O natrijevom bikarbonatu

Natrijev bikarbonat ili natrijev hidrogenkarbonat je kemijski spoj s formulom NaHCO3. Natrijev bikarbonat je bijela kruta tvar u obliku kristala koja se često javlja i kao fini prah. Ima slankast, alkalni okus koji podsjeća na okus kalcinirane sode (natrijev karbonat). Prirodni mineralni oblik je nahkolit. To je sastavnica minerala natrona koju je moguće naći otopljenu u ljekovitim vrelima. Drevni Egipćani koristili su prirodna nalazišta natrona, smjese koja se uglavnom sastoji od natrijevog karbonata dekahidrata i natrijevog bikarbonata. Natron se koristio kao sredstvo za čišćenje poput sapuna.

Francuski je kemičar Nicolas Leblanc 1791. godine proizveo natrijev karbonat, također poznat pod nazivom kalcinirana soda... Prikaži više... Potraži više...

Medical uses

Sodium bicarbonate is used in an aqueous solution as an antacid taken orally to treat acid indigestion and heartburn. It may also be used in an oral form to treat chronic forms of metabolic acidosis such as chronic renal failure and renal tubular acidosis. Sodium bicarbonate may also be useful in urinary alkalinisation for the treatment of aspirin overdose and uric acid renal stones. It is used as the medicinal ingredient in gripe water for infants. Sodium bicarbonate has been known to be used in first aid, in treating scalding, to prevent blistering and scarring with instructions to cover the scalded area with a liberal layer of sodium bicarbonate and water paste and seek medical assistance. This is due to the endothermic reaction that occurs between sodium bicarbonate and water and sodium bicarbonate's mild antiseptic properties.


Intravenous sodium bicarbonate is an aqueous solution that is sometimes used for cases of acidosis, or when there are insufficient sodium or bicarbonate ions in the blood. In cases of respiratory acidosis, the infused bicarbonate ion drives the carbonic acid/bicarbonate buffer of plasma to the left and, thus, raises the pH. It is for this reason that sodium bicarbonate is used in medically supervised cardiopulmonary resuscitation... Show more... Search for more...

 

Korištenje u medicinske svrhe

Natrijev bikarbonat koristi se u vodenoj otopini kao antacid koji se uzima oralno da liječenje kisele indigestije i žgaravice. Može se koristiti i oralno za liječenje kroničnih oblika metaboličke acidoze kao što je kronično zatajenje bubrega i renalna tubularna acidoza. Natrijev bikarbonat može se koristiti i kod urinarne alkalinizacije za liječenje predoziranja aspirinom i bubrežnih kamenaca mokraćne kiseline. Koristi se kao ljekoviti sastojak u vodi za ublažavanje gastrointestinalnih problema kod male djece. Natrijev bikarbonat koristi se kao prva pomoć, za liječenje opeklina, sprečavanje stvaranja mjehura i ožiljaka s uputama da se na opečeno područje nanese debeli sloj natrijevog bikarbonata i vodene paste i zatraži pomoć liječnika. To je potrebno zbog endotermne reakcije koja se odvija između natrijevog bikarbonata i vode i blagih antiseptičkih svojstava natrijevog bikarbonata.

Intravenozni natrijev bikarbonat je vodena otopina koja se ponekad koristi u slučaju acidoze ili kada u krvi nema dovoljno iona natrija ili bikarbonata. U slučajevima respiratorne acidoze, uneseni bikarbonatni ion pomiče plazmin pufer ugljične kiseline/bikarbonatni pufer ulijevo i stoga podiže pH vrijednost. Zbog toga se natrijev bikarbonat koristi u medicinski nadziranoj kardiopulmonalnoj reanimaciji... Prikaži više... Potraži više...

Miscellaneous uses

Sodium bicarbonate, referred to as "baking soda" is primarily used in cooking (baking), as a leavening agent. It reacts with acidic components in batters, releasing carbon dioxide, which causes expansion of the batter and forms the characteristic texture and grain in pancakes, cakes, quick breads, and other baked and fried foods. Acidic compounds that induce this reaction include phosphates, cream of tartar, lemon juice, yogurt, buttermilk, cocoa, vinegar, and so on. Sodium bicarbonate can be substituted for baking powder provided sufficient acid reagent is also added to the recipe. Many forms of baking powder contain sodium bicarbonate combined with one or more acidic phosphates.

Sodium bicarbonate was sometimes used in cooking vegetables, to make them softer, although this has gone out of fashion, as most people now prefer firmer vegetables that contain more nutrients. However, it is still used in Asian cuisine to tenderise meats. Baking soda may react with acids in food, including Vitamin C. It is also used in breadings such as for fried foods to enhance crispness. Thermal decomposition causes sodium bicarbonate alone to act as a raising agent by releasing carbon dioxide at baking temperatures. The carbon dioxide production starts at temperatures above 80 degrees Celsius... Show more... Search for more...

 

Korištenje u ostale svrhe

Natrijev bikarbonat, koji se naziva "soda bikarbona", prvenstveno se koristi u kuhanju (pečenju) kao sredstvo za dizanje tijesta. Reagira s kiselim komponentama u tijestu, oslobađajući ugljikov dioksid, što uzrokuje rast tijesta i oblikuje karakterističnu teksturu kod palačinki, kolača, kruha i ostale pečene i pržene hrane. Kiseli spojevi koji dovode do te reakcije uključuju fosfate, kalijev hidrogen tartarat, limunski sok, jogurt, mlaćenicu, kakao, vinski ocat i tako dalje. Natrijevim bikarbonatom može se zamijeniti prašak za pecivo ako se receptu također doda dovoljno kiselog reagensa. Mnoge vrste praška za pecivo sadrže natrijev bikarbonat zajedno s jednim ili više kiselih fosfata.

Natrijev bikarbonat ponekad se koristio za kuhanje povrća da bi ono bilo mekše, iako je to sad zastarjelo jer većina ljudi danas bira tvrđe povrće koje sadrži više hranjivih tvari. Međutim, još se uvijek koristi u azijskoj kuhinji za omekšavanje mesa. Soda bikarbona može reagirati s kiselinama u namirnicama, uključujući vitamin C. Koristi se i kod pohanja, primjerice, da bi se pečenoj hrani povećala hrskavost. Zbog termalnog raspada natrijev bikarbonat služi kao sredstvo za dizanje oslobađanjem ugljikovog dioksida pri temperaturama pečenja. Stvaranje ugljikovog dioksida počinje pri temperaturama iznad 80 stupnjeva Celzija... Prikaži više... Potraži više...



Kako koristiti ovaj tečaj?

QuickLearn Bilingual Text™ - provjerena metodologija koja omogućava brzo učenje engleskog jezika.

Učenje novih engleskih riječi, sintakse i gramatike znatno je olakšano i ubrzano čitanjem dvojezičnih vijesti, zato što prilikom učenja ne trebate koristiti rječnik i gramatiku. Brzina usvajanja znanja pospješena je time što čitate vijesti koje vas zanimaju i koje biste inače čitali na hrvatskom jeziku.

Ukratko, korištenjem QuickLearn Bilingual Text™ metodologije:

Koraci u postupku učenja

Osobe s osnovnim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte cijeli odlomak na hrvatskom jeziku na desnoj strani.
KORAK 2: Isti odlomak pročitajte na engleskom na lijevoj strani.
KORAK 3: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba ponovno pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Osobe s naprednim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte engleski tekst na lijevoj strani.
KORAK 2: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Izgovor

Ako želite učiti engleski izgovor onda Vam je potreban naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Za narudžbenicu kliknite ovdje.

Gramatika

Ako želite bolje naučiti i englesku gramatiku, ovdje možete besplatno preuzeti naš Uvod u englesku gramatiku.

Ovo je besplatno internetsko izdanje. Ako želite vidjeti potpun sadržaj u PDF formatu, potrebno je ispuniti našu sigurnu internetsku narudžbenicu i na njoj odabrati pretplatu na izdanje u PDF formatu (10 kn + PDV), mjesečnu pretplatu na 4 PDF izdanja (30 kn + PDV - popust 25%), ili godišnju pretplatu (300 kn + PDV - popust 38%).

Na ovoj narudžbenici također možete naručiti i naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Narudžbu možete platiti kreditnim karticama (American Express, Visa, MasterCard i Diners), ili po ponudi. Naručiti možete i na telefon: 01/2313-015.

Ako želite preporučiti besplatni tečaj engleskog jezika prijatelju, kliknite ovdje
Ako više ne želite primati besplatni tečaj engleskog jezika, kliknite ovdje

Za više informacija o tečaju engleskog jezika kliknite ovdje
Veliki rječnik Rječnik s izgovorom Rječnik WordTran PocketDict PalmDict TelDict NeuroGrammar HumanTran Vijesti iz gospodarstva i znanosti

Tečaj engleskog SimulTran KnowledgeSearch MobileTran TravelTran LetterTran InterTran SearchTran PocketTran PalmTran NeuroTran
Informacije: 01/2313-015
info@tranexp.com

My status
© 2012 Translation Experts Hrvatska d.o.o. za poduku stranih jezika