Tečaj Engleskog
Kliknite ovdje za sva dosadašnja izdanja Tečaja engleskog jezika

Broj 124, travanj 2012.

Google's revenue increased by 24 percent Go to article

Siberia is a DNA freezer Go to article

Raspberry-glazed chicken with rosemary Go to article

Prihod tvrtke Google povećan je za 24 posto Idi na članak

Sibir je zamrzivač DNK Idi na članak

Piletina s ružmarinom i glazurom od maline Idi na članak

Business

 

Gospodarstvo


Google's revenue increased by 24 percent

 Go to article
 

Prihod tvrtke Google povećan je za 24 posto

 Idi na članak

Society

 

Društvo


Senators ask feds to probe Facebook log-in requests

 Go to article
 

Senatori traže od saveznih vlasti provjeru zahtjeva za prijavu na Facebook

 Idi na članak

Technology

 

Tehnologija


Fujifilm X10 digital camera

 Go to article
 

Digitalni fotoaparat Fujifilm X10

 Idi na članak

Science

 

Znanost


Siberia is a DNA freezer

 Go to article
 

Sibir je zamrzivač DNK

 Idi na članak

Astronomy

 

Astronomija


A planet that can't take the heat

 Go to article
 

Planet koji ne podnosi vrućinu

 Idi na članak

Mercury yields big surprises

 Go to article
 

Merkur donosi velika iznenađenja

 Idi na članak

Cuisine

 

Kulinarstvo


Raspberry-glazed chicken with rosemary

 Go to article
 

Piletina s ružmarinom i glazurom od maline

 Idi na članak

Whole wheat zucchini bread

 Go to article
 

Kruh od cjelovitog brašna s tikvicama

 Idi na članak

Web Programming Basics

 

Osnove web programiranja


JavaScript - part 3

 Go to article
 

JavaScript - 3. dio

 Idi na članak

Web Marketing Basics

 

Osnove web marketinga


How to use the description meta tag

 Go to article
 

Kako koristiti meta oznaku opisa

 Idi na članak

Business

top
 

Gospodarstvo

vrh

Google's revenue increased by 24 percent

Google just released earnings this afternoon, reporting revenues of $10.65 billion for the first quarter which ended March 31, 2012, an increase of 24% compared to the first quarter of 2011 ($8.58 billion). But minus traffic acquisition costs, Google pulled in $8.14 billion in revenue. The company was expected to report a profit of $9.64 a share, on revenue of $8.1 billion (minus traffic acquisition costs).



"Google had another great quarter with revenues up 24% year on year", said Larry Page, CEO of Google. "We also saw tremendous momentum from the big bets we’ve made in products like Android, Chrome and YouTube. We are still at the very early stages of what technology can do to improve people’s lives and we have enormous opportunities ahead. It is a very exciting time to be at Google". The company also announced a new stock structure, revealing that the Board of Directors unanimously "approved a stock dividend proposal designed to preserve the corporate structure that has allowed Google to remain focused on the long term"... Show more... Search for more...

 

Prihod tvrtke Google povećan je za 24 posto

Google je danas poslijepodne objavio podatke o zaradi, izvještavajući o prihodu od 10,65 milijardi dolara za prvo tromjesečje koje je završilo 31. ožujka 2012. godine, što predstavlja povećanje od 24% u usporedbi s prvim tromjesečjem 2011. godine (8,58 milijardi dolara). Ali ako oduzmemo troškove ostvarenog internetskog prometa, Google je ostvario 8,14 milijardi dolara prihoda. Očekivalo se da će kompanija izvijestiti o dobiti od 9,64 dolara po dionici, na prihod od 8,1 milijardu dolara (bez troškova internetskog prometa).

"Google je ostvario još jedno sjajno tromjesečje s porastom prihoda od 24% na međugodišnjoj razini", izjavio je rekao Larry Page, glavni izvršni direktor Googlea. "Također smo svjedočili strahovitom zamahu velikih oklada koje smo stavili na proizvode poput Androida, Chromea i YouTubea. Još uvijek smo na samome početku onoga što tehnologija može učiniti da poboljša živote ljudi i pred su nama goleme prilike. U ovom trenutku vrlo je uzbudljivo biti u Googleu". Kompanija je također najavila novu dioničku strukturu, otkrivajući da je upravni odbor jednoglasno "odobrio prijedlog dioničke dividende sa svrhom očuvanja korporacijske strukture koja je Googleu omogućila da ostane usredotočen na dugoročno razdoblje"... Show more... Potraži više...

Society

top
 

Društvo

vrh

Senators ask feds to probe Facebook log-in requests


Recently, US Senators Richard Blumenthal and Charles Schumer called on two federal agencies - the Department of Justice and the Equal Employment Opportunity Commission - to investigate what they call a "new disturbing trend" of prospective employers demanding job applicants to turn over user names and passwords for their social networks.

"I am alarmed and outraged by rapidly and widely spreading employer practices seeking access to Facebook passwords or confidential information on other social networks", said Blumenthal, in a statement announcing the request... Show more... Search for more...

 

Senatori traže od saveznih vlasti provjeru zahtjeva za prijavu na Facebook

Nedavno su američki senatori Richard Blumenthal i Charles Schumer pozvali dvije savezne agencije - Ministarstvo pravosuđa i Komisiju za jednake mogućnosti zapošljavanja - da istraže "novi uznemirujući trend" u kojem potencijalni poslodavci od posloprimaca zahtijevaju podatke o korisničkim imenima i lozinkama na društvenim mrežama.

"Uzrujan sam i zaprepašten brzim širenjem trenda u kojem poslodavci traže pristup Facebook lozinkama ili povjerljivim podacima na drugim društvenim mrežama", rekao je Blumenthal u izjavi kojom je najavio podnošenje spomenutog zahtjeva... Prikaži više... Potraži više...

Technology

top
 

Tehnologija

vrh

Fujifilm X10 digital camera

FujiFilm continues on the extraordinary roll that kicked off last March with the X100 retro-style digital camera. Now it has the beautiful X10 camera in its offer.


The X10 is a little smaller than the X100. It has a 4x optical zoom. The X100's stunning electronic viewfinder is replaced by a good, but less accurate, optical one. The sensor in the X10 is smaller, but still delivers magnificent photos. As with the X100, you could spend a week discovering the X10's scrumptious features - or just point at your subjects and shoot.


What remains the same is the superb all-metallic build. It's a tough device that those sensitive to such things will want to fondle. Just one delight of many: the camera turns on by twisting the lens barrel... Show more... Search for more...

 

Digitalni fotoaparat Fujifilm X10

FujiFilm nastavlja izvanredni niz koji je počeo prošlog ožujka s digitalnim fotoaparatom X100 u retro stilu. Sada u svojoj ponudi ima predivan fotoaparat X10.

Model X10 je malo manji od modela X100. Ima optičko zumiranje od 4x. Nevjerojatno elektroničko tražilo modela X100 zamijenjeno je dobrim, ali manje točnim optičkim tražilom. Senzor je u X10 manji, ali i dalje proizvodi veličanstvene fotografije. Kao i kod X100, mogli biste cijeli tjedan otkrivati neodoljive mogućnosti modela X10 - ili ga jednostavno okrenite prema svojim subjektima i okinite.

Ono što je ostalo isto je izvrsna, u potpunosti metalna konstrukcija. To je čvrst uređaj kakav će oni koji su osjetljivi na takve stvari poželjeti nježno držati u svojim rukama. Da spomenemo samo jednu od mnogih divota: fotoaparat se uključuje okretanjem kućišta objektiva... Prikaži više... Potraži više...

Science

top
 

Znanost

vrh

Siberia is a DNA freezer

Siberia, a name that conjures up images of snow and ice, may have been a refuge from the bitter cold of the last ice age. Ancient DNA from the region paints a picture of remarkably stable animal and plant life in the teeth of plunging temperatures. The findings could help predict how ecosystems will adapt to future climate change. The permanently frozen soil of Siberia, Canada and Alaska preserves the DNA of prehistoric plants, fungi and animals.

"It's a giant molecular freezer", says James Haile at Murdoch University in Perth, Western Australia. Glacial ice can also contain ancient DNA but permafrost is much more abundant than ice and so should provide a more complete picture of the effects of prehistoric climate change, says Haile. Last month, at the International Barcode of Life Conference in Adelaide, South Australia, his colleague Eva Bellemain of the University of Oslo in Norway revealed the first fruits of their analysis of Siberian permafrost DNA. The samples were extracted from 15,000 to 25,000-year-old frozen sediment in southern Chukotka in north-eastern Siberia.

Their age is significant: around 20,000 years ago temperatures plummeted and ice sheets blanketed much of the northern hemisphere - but parts of Siberia, Canada and Alaska apparently stayed ice-free... Show more... Search for more...

 

Sibir je zamrzivač DNK

Sibir, ime koje dočarava slike snijega i leda, možda je bio utočište od oštre zime tijekom posljednjeg ledenog doba. Drevni DNK iz regije dočarava sliku izvanredno stabilnog biljnog i životinjskog svijeta u raljama vrlo niskih temperatura. Saznanja bi mogla pomoći u predviđanju prilagodbe ekosustava budućim klimatskim promjenama. Vječno smrznuto tlo Sibira, Kanade i Aljaske čuva DNK prapovijesnih biljaka, gljiva i životinja.

"To je divovski zamrzivač molekula", kaže James Haile sa Sveučilišta Murdoch u Perthu u zapadnoj Australiji. Glacijalni led može također sadržavati drevni DNK, ali vječno smrznutog tla ima mnogo više nego leda te bi ono zato trebalo dati cjelovitiju sliku učinaka prapovijesne klimatske promjene, kaže Haile. Prošli mjesec, na Međunarodnoj konferenciji o barkodu života u Adelaideu u južnoj Australiji, njegova kolegica Eva Bellemain sa Sveučilišta u Oslu u Norveškoj otkrila je prve plodove njihove analize DNK iz sibirskog vječno smrznutog tla. Uzorci su izvađeni iz smrznutog sedimenta starog 15.000 do 25.000 godina u južnoj Chukotki u sjeveroistočnom Sibiru.

Važna je njihova starost: prije otprilike 20.000 godina temperature su pale i ledenjački pokrovi prekrili su velik dio sjeverne polutke - ali čini se da su dijelovi Sibira, Kanade i Aljaske ostali nezaleđeni... Prikaži više... Potraži više...

Astronomy

top
 

Astronomija

vrh

A planet that can't take the heat

Far away in an alien solar system, a small rocky planet is flying too close to its sun. Feeling the heat, the solid world appears to be turning to gas before our eyes, the first case of a subliming planet. Given recent finds ranging from diamond planets to ones that orbit backwards, you might expect exoplanet hunters to be "au fait" with wacky finds. Still, the latest news was a shock.


"My first reaction was disbelief", says Dan Fabrycky, at the University of California, Santa Cruz, who studies alien worlds but was not involved in the new analysis. He has come round, though: "After turning it over in my mind for a few days, I cannot come up with a more natural theoretical explanation". Although gas giants can emit plumes of vapour, no one has seen rocky planets doing the same before. A team led by Saul Rappaport of the Massachusetts Institute of Technology came up with the idea after analysing unusual observations by NASA's Kepler space telescope. These show that a star called KIC12557548, which is slightly smaller than the sun, is dimming every 15.685 hours precisely. That suggests an orbiting companion is passing in front of the star... Show more... Search for more...

 

Planet koji ne podnosi vrućinu

Daleko u jednom stranom sunčevom sustavu, mali stjenoviti planet leti preblizu svojeg sunca. Čini se da se, pod utjecajem vrućine, čvrsti svijet pretvara u plin ispred naših očiju, što je prvi slučaj sublimirajućeg planeta. S obzirom na posljednja otkrića koja se kreću od dijamantnih planeta do onih koji kruže orbitom unatrag, mogli bismo očekivati da će lovci na egzoplanete biti "u toku" s ludim otkrićima. Pa ipak, posljednje vijesti bile su šokantne.

"Moja prva reakcija bila je nevjerica", kaže Dan Fabrycky s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu koji proučava strane svjetove ali nije sudjelovao u novoj analizi. Međutim, došao je k sebi: "Nakon što sam to vrtio u glavi nekoliko dana, nisam mogao smisliti prirodnije teorijsko objašnjenje". Iako plinoviti divovi mogu ispuštati mlazove pare, to nitko do sada nije vidio kod stjenovitih planeta. Tim na čelu s Saulom Rappaportom s Tehnološkog instituta u Massachusettsu došao je na ideju analizirajući neobična opažanja uz pomoć NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler. Ona pokazuju da se zvijezda nazvana KIC12557548, koja je malo manja od Sunca, zatamnjuje točno svakih 15,685 sati. To ukazuje na to da pratilac koji kruži njezinom orbitom prolazi ispred te zvijezde... Prikaži više... Potraži više...

Mercury yields big surprises

Mercury is even weirder than expected, NASA's "MESSENGER" probe is showing. For starters, the planet's interior is built differently than anything else scientists have blueprints for. Unlike Earth's, Mercury's core - which gobbles up 85 percent of the planet's radius - consists of three layers instead of two. At the planet's heart lies a probable solid layer, surrounded by a swirling liquid iron layer, all encapsulated by a third, solid iron-sulphur layer.

The new MESSENGER results were presented on March 21 at the Lunar and Planetary Science Conference, as well as in two papers appearing online in Science. One paper discusses the gravity measurements leading to the new model of the planet's interior, and the other describes surface features in the northern hemisphere. Reconciling Mercury's surface composition with its density has confounded scientists until now. Surface rocks don't contain enough heavy elements, like iron or titanium, to account for the observed density when a standard, two-layered core is considered... Show more... Search for more...

 

Merkur donosi velika iznenađenja

NASA-ina sonda "MESSENGER" pokazuje da je Merkur neobičniji nego što se pretpostavljalo. Za početak, unutrašnjost planeta sazdana je drukčije od ičega što su znanstvenici dosad vidjeli. Za razliku od Zemljine jezgre, jezgra Merkura - koja zauzima 85 posto njegova polumjera - ne sastoji se od dva, već od tri sloja. U srcu planeta vjerojatno se nalazi čvrsti sloj, okružen slojem vrtložnog tekućeg željeza, a sve to obloženo je trećim, krutim slojem željeza i sumpora.

Novi rezultati MESSENGER-a predstavljeni su 21. ožujka na Lunarnoj i planetarnoj znanstvenoj konferenciji, ali i u dva znanstvena rada objavljena u internetskom izdanju časopisa Science. U jednom se radu raspravlja o gravitacijskim mjerenjima koja ukazuju na novi model unutrašnjosti planeta, dok se u drugom opisuju obilježja površine na sjevernoj poluci. Znanstvenike je do sada zbunjivala razlika između sastava površine Merkura i njezine gustoće. Površinske stijene ne sadrže dovoljno teških elemenata poput željeza ili titana kako bi bilo moguće objasniti uočenu gustoću, ako se u obzir uzme standardna dvoslojna jezgra... Prikaži više... Potraži više...

Cuisine

top
 

Kulinarstvo

vrh

Raspberry-glazed chicken with rosemary

Easy yet gourmet in appearance, chicken breasts are baked with a rosemary, oregano, and sage rub. They are then topped with a honey mustard and raspberry-preserve glaze. Serves eight. Ready in 45 minutes.

Ingredients

1 tablespoon crushed rosemary
1 teaspoon rubbed sage
1/2 teaspoon dried oregano
8 skinless, boneless chicken breast halves
1/4 cup fat-free chicken broth
1 cup raspberry preserves
1/2 teaspoon honey mustard
1 teaspoon chopped fresh rosemary leaves

Method.. Show more... Search for more...

 

Piletina s ružmarinom i glazurom od maline

Jednostavna za pripremu, a ipak gurmanskog izgleda, pileća prsa peku se natrljana mješavinom ružmarina, origana i kadulje. Zatim se prelijevaju senfom s medom i glazurom od maline. Za osam osoba. Spremno za posluživanje za 45 minuta.

Sastojci

1 žlica zgnječenog ružmarina
1 žličica trljane kadulje
1/2 žličice sušenog origana
8 polovica pilećih prsa, očišćenih od kože i kostiju
1/4 šalice nemasnog pilećeg temeljca
1 šalica pekmeza od maline
1/2 žličice senfa s medom
1 žličica nasjeckanih svježih listova ružmarina

Način pripreme.. Prikaži više... Potraži više...

Whole wheat zucchini bread


A bread machine recipe. This bread is very light and rises high.

Ingredients

120ml water
10ml honey
15ml vegetable oil
95g grated zucchini
90g whole wheat flour
275g bread flour
3g chopped fresh basil
6g sesame seeds
6g salt
6g active dry yeast

Method

Place ingredients in the pan of the bread machine in the order suggested by the manufacturer... Show more... Search for more...

 

Kruh od cjelovitog brašna s tikvicama

Recept zahtijeva korištenje pekača kruha. Ovaj kruh je vrlo lagan i visoko se diže.

Sastojci

120 ml vode
10 ml meda
15 ml biljnog ulja
95 g naribanih tikvica
90 g cjelovitog pšeničnog brašna
275 g krušnog brašna
3 g nasjeckanog svježeg bosiljka
6 g sjemenki sezama
6 g soli
6 g aktivnog suhog kvasca

Način pripreme

Stavite sastojke u posudu pekača onim redoslijedom koji preporučuje proizvođač pekača... Prikaži više... Potraži više...

Web Programming Basics

top
 

Osnove web programiranja

vrh

JavaScript - part 3

JavaScript can be put in the <body> and in the <head> sections of an HTML page. The example below (JavaScript in <body> section) writes the current date into an existing <p> element when the page loads:

<html>
<body>
<h1>My First Web Page</h1>
<p id="demo"></p>
<script type="text/javascript">
document.getElementById("demo"). innerHTML=Date();
</script>
</body>
</html>Note that the JavaScript is placed at the bottom of the page to make sure it is not executed before the <p> element is created.

JavaScript functions and events

JavaScript in an HTML page will be executed when the page loads. This is not always what we want. Sometimes we want to execute a JavaScript when an event occurs, such as when a user clicks a button. When this is the case we can put the script inside a function. Events are normally used in combination with functions (like calling a function when an event occurs). We will write more about JavaScript functions and events in later chapters.

JavaScript in <head> section

The example below calls a function when a user clicks a button:

<html>
<head>
<script type="text/javascript">
function displayDate().. Show more... Search for more...

 

JavaScript - 3. dio

JavaScript je moguće staviti u <body> i <head> dijelove HTML stranice. Primjer naveden niže (JavaScript u <body> dijelu) zapisuje trenutni datum u postojeći element <p> kada se stranica učita:

<html>
<body>
<h1>Moja prva web stranica</h1>
<p id="demo"></p>
<script type="text/javascript">
document.getElementById("demo"). innerHTML=Date();
</script>
</body>
</html>Primijetite da je JavaScript smješten na dno stranice kako bi se osiguralo da se ne izvrši prije nego što je stvoren element <p>.

JavaScript funkcije i događaji

JavaScript će u HTML stranici biti izvršen kada se stranica učita. To nije uvijek ono što želimo. Ponekad želimo izvršiti JavaScript kada se nešto dogodi, na primjer kada korisnik klikne na tipku. Kada je to slučaj, možemo staviti skriptu unutar funkcije. Događaji se obično koriste u kombinaciji s funkcijama (na primjer, pozivanjem funkcije kada se nešto dogodi). O JavaScript funkcijama i događajima više ćemo pisati u kasnijim poglavljima.

JavaScript u <head> dijelu

Primjer niže poziva funkciju kada korisnik klikne na tipku:

<html>
<head>
<script type="text/javascript">
function displayDate().. Prikaži više... Potraži više...

Web Marketing Basics

top
 

Osnove web marketinga

vrh

How to use the description meta tag

A page's description meta tag gives Google and other search engines a summary of what the page is about. Whereas a page's title may be a few words or a phrase, a page's description meta tag might be a sentence or two or a short paragraph. Use "Google Webmaster Tools" which provides a handy content analysis section that'll tell you about any description meta tags that are either too short, long, or duplicated too many times.

The description meta tag is placed within the <head> tag of your HTML document. Description meta tags are important because Google might use them as snippets for your pages. Note that we say "might" because Google may choose to use a relevant section of your page's visible text if it does a good job of matching up with a user's query. Adding description meta tags to each of your pages is always a good practice in case Google cannot find a good selection of text to use in the snippet. Words in the snippet are bolded when they appear in the user's query... Show more... Search for more...

 

Kako koristiti meta oznaku opisa

Meta oznaka opisa (engleski: description meta tag) Googleu i drugim tražilicama daje sažetak onoga o čemu je riječ na stranici. Dok naslov stranice može biti nekoliko riječi ili fraza, meta oznaka opisa stranice može biti rečenica ili dvije, odnosno kratak odlomak. Koristite alat "Google Webmaster Tools" koji ima praktičan odjeljak za analizu sadržaja koji će vam reći koje su meta oznake opisa prekratke, preduge ili koje se ponavljaju previše puta.

Meta oznaka opisa stavlja se unutar oznake <head> vašeg HTML dokumenta. Meta oznake opisa su važne, jer bi ih Google mogao koristiti kao isječke za vaše stranice. Primijetite da kažemo "mogao", jer Google može odlučiti koristiti i bitan odjeljak vidljivog teksta na vašoj stranici ako se on dobro podudara s upitom korisnika. Dodavanje meta oznaka opisa na svaku stranicu je uvijek dobra praksa u slučaju da Google ne može pronaći dobar izbor teksta za korištenje u isječku. Riječi u isječku su podebljane ako se pojavljuju u upitu korisnika... Prikaži više... Potraži više...



Kako koristiti ovaj tečaj?

QuickLearn Bilingual Text™ - provjerena metodologija koja omogućava brzo učenje engleskog jezika.

Učenje novih engleskih riječi, sintakse i gramatike znatno je olakšano i ubrzano čitanjem dvojezičnih vijesti, zato što prilikom učenja ne trebate koristiti rječnik i gramatiku. Brzina usvajanja znanja pospješena je time što čitate vijesti koje vas zanimaju i koje biste inače čitali na hrvatskom jeziku.

Ukratko, korištenjem QuickLearn Bilingual Text™ metodologije:

Koraci u postupku učenja

Osobe s osnovnim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte cijeli odlomak na hrvatskom jeziku na desnoj strani.
KORAK 2: Isti odlomak pročitajte na engleskom na lijevoj strani.
KORAK 3: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba ponovno pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Osobe s naprednim znanjem engleskog jezika:

KORAK 1: Pročitajte engleski tekst na lijevoj strani.
KORAK 2: Kada Vam nešto nije jasno na engleskoj strani teksta onda treba pročitati hrvatski tekst s desne strane.

Izgovor

Ako želite učiti engleski izgovor onda Vam je potreban naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Za narudžbenicu kliknite ovdje.

Gramatika

Ako želite bolje naučiti i englesku gramatiku, ovdje možete besplatno preuzeti naš Uvod u englesku gramatiku.

Ovo je besplatno internetsko izdanje. Ako želite vidjeti potpun sadržaj u PDF formatu, potrebno je ispuniti našu sigurnu internetsku narudžbenicu i na njoj odabrati pretplatu na izdanje u PDF formatu (10 kn + PDV), mjesečnu pretplatu na 4 PDF izdanja (30 kn + PDV - popust 25%), ili godišnju pretplatu (300 kn + PDV - popust 38%).

Na ovoj narudžbenici također možete naručiti i naš softverski program "Tečaj engleskog jezika". Narudžbu možete platiti kreditnim karticama (American Express, Visa, MasterCard i Diners), ili po ponudi. Naručiti možete i na telefon: 01/2313-015.

Ako želite preporučiti besplatni tečaj engleskog jezika prijatelju, kliknite ovdje
Ako više ne želite primati besplatni tečaj engleskog jezika, kliknite ovdje

Za više informacija o tečaju engleskog jezika kliknite ovdje
Veliki rječnik Rječnik s izgovorom Rječnik WordTran PocketDict PalmDict TelDict NeuroGrammar HumanTran Vijesti iz gospodarstva i znanosti

Tečaj engleskog SimulTran KnowledgeSearch MobileTran TravelTran LetterTran InterTran SearchTran PocketTran PalmTran NeuroTran
Informacije: 01/2313-015
Pošaljite nam e-mail

My status
© 2012 Translation Experts Hrvatska d.o.o. za poduku stranih jezika